Nieuws

Publicatie studie ISA (Intensieve Samenwerking Afdeling) in het JBZ

Intensieve Samenwerking Afdeling (ISA)

Een patiënt is verwezen naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Op de Spoedeisende Hulp heeft het eerste onderzoek plaatsgevonden naar de oorzaak van de klachten. Op het moment dat er meerdere problemen tegelijk spelen, is het op de SEH soms niet meteen duidelijk waar de klachten door veroorzaakt worden of welke specialist de klachten het beste kan behandelen. Voor verder onderzoek wordt men daarom opgenomen op de ISA. Vanuit de ISA is het streven om binnen 48 uur een duidelijk behandelplan voor de patiënt gereed te hebben. De ISA is sinds 2020 operationeel. 

Klik hier voor de publicatie van de studie over de ISA met achtergrond, methoden, resultaten en conclusie over de periode 2020-2023.

Een behandelteam op de ISA:

  • Op de ISA staat de patiënt centraal. Hier wordt door een team van verschillende artsen, zoals de longarts, internist, geriater, cardioloog en ziekenhuisartsKNMG binnen een paar dagen bekeken waardoor de klachten zijn ontstaan. De juiste behandeling wordt dan zo snel mogelijk opgestart en er wordt met de patiënt besproken waar dit een vervolg gaat krijgen.
  • De verpleegkundigen zijn het directe aanspreekpunt op de afdeling. Zij werken nauw samen met het team van specialisten, artsen en therapeuten.

De belangrijkste uitgangspunten van de ISA zijn:

  1. De patiënt als mens staat centraal.
  2. Werken met de patiënt als startpunt, de belangen van de patiënt worden gevolgd, uiteraard binnen de realistische kaders.
  3. Er is één aanspreekpunt voor de patiënt, met daarachter een multidisciplinair behandelteam van artsen, verpleegkundigen en paramedici

 

 

Medisch Contact: Specialismestelsel moet op de schop..

Een groot deel van de artsen zou alleen een generalistische vervolgopleiding moeten doen en niet verder moeten specialiseren. In een recentelijk gepubliceerde ‘houtskoolschets’ stelt het College Geneeskundige Specialismen (CGS) deze ingrijpende wijziging in het specialismelandschap voor.

Volgens internist Paetrick Netten, in zijn functie als oprichter van de Vereniging voor Ziekenhuisgeneeskunde, past de ziekenhuisartsKNMG uitstekend in het plaatje van het CGS. ‘Ziekenhuisartsen zijn artsen die de regie over de patiënten houden en waar nodig andere specialismen betrekken bij de patiënt.’

Klik hier voor het gehele artikel

Klik hier voor de houtskoolschets van CGS

Vacature voor een ziekenhuisartsKNMG op Aruba!

Voor het Horacio Oduber Hospital op Aruba zijn wij op zoek naar een enthousiaste collega ZiekenhuisartsKNMG/Hospitalist die het ziekenhuis en onze vakgroep wil komen versterken.

Wij zijn één van de grootste werkgevers op Aruba met meer dan 1.000 medewerkers en ruim 70 medisch specialisten in dienst. Naast professionaliteit zijn we bovenal gericht op de ‘patient experience’ en de groei en ontwikkeling van elk lid van ons team.

Klik hier voor de vacature!